Kleur

Spijkerkleding komt in verschillende kleuren voor, maar meestal in het blauw. De blauwe kleding kan onderling wel weer sterk verrschillend zijn van teint (betekent: kleur). Op deze pagina leg ik uit waar de blauwe kleur van spijkerstof van gemaakt wordt.

Als kleurstof werd de Indigoplant gebruikt. Deze plant heeft blauwe bloemen. (zie afbeelding)

 De Indigoplant komt uit de vlinderbloemenfamilie en werd in tropische en subtropische gebieden speciaal geteeld voor het winnen van de kleurstof Indigo. Dit was de enige bron van Indigo tot ongeveer 1900. Daarna was het telen van de Indigoplant niet langer rendabel. Dat wil zeggen dat er geen geld meer mee te verdienen viel.

Tegenwoordig kan Indigo namelijk synthetisch worden gemaakt. Dat wil zeggen: kunstmatig, in een fabriek, door allerlei stoffen bij elkaar te voegen. Hierdoor wordt de Indigoplant eigenlijk niet meer gebruikt om blauwe spijkerstof te kleuren.

Er is een nadeel aan het gebruik van Indigo als kleurstof. De verfdeeltjes hechten niet goed aan de vezels van het textiel, waardoor de spijkerstof bij herhaald wassen steeds lichter wordt. De oorspronkelijke donkerblauwe kleur vervaagd. Indigo mengt zich slecht met water. Om het toch op te lossen mengde men het vroeger met oudbakken urine, tegenwoordig gebeurt ook dit synthetisch.

Na 1970 willen de kopers van spijkerkleding juist graag wat lichtere spijkerstof aanschaffen. Daarom worden bijvoorbeeld spijkerbroeken expres lichter gemaakt of zelfs gevlekt.

Een voorbeeld van het lichter maken van spijkerkleding heet ‘stonewashed’. In een grote trommel worden de spijkerkledingstukken rondgedraaid met stukken puimsteen. Dit is erg tijdrovend en duur, het kan ook door enzymen (=zuren) toe te voegen aan de stof. Het resultaat zie je op de onderste foto.

Plaats een reactie