Museum Rotterdam

Koop je een spijkerbroek dan is de kans groot dat de spijkerbroek hier en daar een vale plek heeft of zelfs een scheur. Zo worden de broeken in de fabriek gemaakt, alsof hij oud is. In museum Rotterdam kun je de overeenkomst zien tussen een nieuw gekochte broek en een zo’noude jeans van bijvoorbeeld een mijnwerker. Achter de broek van een mijnwerker zit een heel verhaal: de arbeider droeg zo’n broek wel meerdere jaren lang. Door zijn werk werd de broek verweerd, gevlekt en gescheurd. Maar zoals die broek er na al die jaren uitziet, zo willen wij hem nu graag hebben(dragen). Die broek die er uitziet als gebruikt, is toch wel nieuw. Het verweerde maakt een deel uit van de cultuur.

Een hele zaal in museum Rotterdam gaat helemaal over jeans. Conservator Sjouk Hoitsma (dat is degene die de expositie heeft ingericht) vertelt dat er mensen over de hele wereld gek zijn van jeans en hun geschiedenis. In Californië gaan ze letterlijk op zoek naar oude spijkerbroeken, omdat die erg gewild en in de mode zijn. Museum Rotterdam wist daardoor een paar jeans te bemachtigen van honderd jaar oud! Gevonden in verlaten mijnen door denim-archeologen zoals Sjouk ze noemt.

De tentoonstelling heet “Werkstijl“. Sjouk Hoitsma nam een curator in dienst (dat is een ander woord voor conservator), de Rotterdamse kledingontwerpster Monique van Heist. Monique liet Rotterdammers in hun werkkleding op de foto zetten. Ze poseerden op hun eigen werkplek. Dat leverde mooie portretten op, die in het museum te bekijken zijn.

Een andere zaal is gevuld met overalls. Dit werkkledingsstuk werd al bedacht rond 1900. Je ziet het model overla hetzelfde blijven, door de jaren heen. Aan de voorkant een sluiting en zakken voor gereedschap. Er is een grote overall, beige gekleurd, van de reus van Rotterdam; Ricardus Reinhoud. Zijn schoenen staan erbij, maat 62… Achterop de overall staat: “Natuurlijk van Kok vakkleding”. Deze man was 2.37 meter lang. Hij groeide door vanwege een ziekte.

In het museum Rotterdam is nog veel meer te zien rond spijkerkleding, jeans en overalls. De expositie heet: “Werkstijl, function & fashion” en is nog te bekijken tot en met 30 september 2012. Adres: Korte Hoogstraat 31 Rotterdam. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Plaats een reactie